Vårda och underhåll

Elcykel skötselråd

Vårda cykeln

Underhåll och råd

Elcyklar kombinerar traditionell cykelteknik med en fortfarande relativt ny elektronik, vilket ger oss en fantastisk cykel-upplevelse. Det är dock viktigt att sköta och ta hand om sin elcykel för att behvara kvaliten och batterilängden. För att säkerställa att din elcykel presterar på topp och har en lång batterilivslängd, bör du följa våra underhållsråd.

Förvara elcykeln korrekt

Elcykelns batteri och elektronik kan skadas av extrema temperaturer. För bästa livslängd, undvik att förvara din elcykel i för varma eller kalla utrymmen. Ett isolerat garage, i lägenheten, huset eller ett förråd är idealiskt.

Även om många elcyklar kan stå emot regn, är det bäst att inte utsätta dem för kraftiga regnskurar eller snö. Om du blir överraskad av extremt regn på vägen hem från jobbet, torka av cykeln när du kommer hem.

Man med elcykel

Batterivård

Förläng batterilivet

Elcyklar varierar i stor utsträckning baserat på deras motorer och den effekt de kan producera. Inom EU finns det direktiv som reglerar dessa variationer. Enligt dessa direktiv är elcyklar indelade i tre huvudkategorier.

Ladda & vårda ditt batteri

Djupa urladdningar kan förkorta ett batteris livslängd. Försök att ladda ditt batteri innan det går under 20%. Regelbunden laddning ökar också batteriets livslängd.

Långvarig förvaring av ett helt laddat eller helt urladdat batteri kan minska dess kapacitet. Om du inte ska använda cykeln på ett tag, ladda upp batteriet till cirka 60%.

Smuts och fukt kan leda till korrosion på batterikontakterna. Rengör dem regelbundet med en torr trasa.

Monterar batteri
tvättar ram

Tvätta & smörj

Salt, smuts och damm kan vara skadligt för både mekaniska och elektriska komponenter i större mängder. Använd en mjuk borste och en fuktig trasa för att skonsamt rengöra din cykel imellanåt. Högtryckstvätt kan tränga in och skada elektroniken, så det bör undvikas.

En välsmord kedja minskar slitage och förbättrar cykelns effektivitet. Använd en kedjeolja av hög kvalite och applicera sparsamt.

Bromsklossarna slits ned med tiden, det är inget ovanligt. Regelbundna kontroller hjälper dig att upptäcka när det är dags att byta dem. Bromsar och hjälm är trotts allt två billiga livsförsäkringar när man sitter på en cykel.

Däck & fälg

Korrekt lufttryck ger bättre grepp, minskar risken för punkteringar och optimerar batteriförbrukningen. Använd en cykelpump med tryckmätare för bästa resultat.

Titta regelbundet efter tecken på slitage, sprickor eller “skit” som har trängt in i däcket, om vi får uttrycka oss så. Ett välunderhållet däck minskar risken för olyckor och punkteringar.

däck fälgar
styre blå cykel

Bromsvård

Om din elcykel är utrustad med hydrauliska bromsar, se till att bromsvätskan byts ut regelbundet. Gamla eller förorenade vätskor kan påverka bromsprestanda.

Med tiden kan bromsarna behöva justeras för att säkerställa jämn och effektiv stoppkraft. Om du märker att bromsarna känns slöa eller om handtagen kan klämmas helt mot styret utan stark bromsverkan rekommenderas en justering.

Kontrollera kablar

Se till att alla kablar är hela, och att inga kontakter är lösa eller korroderade. Detta säkerställer att all elektronik fungerar som det ska och inte slutar fungera under färd. En elcykel är aningen trögare att cykla på än en vanlig cykel om batteriet slutar fungera.

Även om elcyklar är designade för att hantera lätt regn, bör du undvika att direkt spruta vatten med högt tryck på ramen, motorn eller batteriet när du rengör cykeln.

Bromshandtag
Motor trampor

Service & kontroller

Precis som en bil kan dra nytta av regelbundna oljebyten och inspektioner, kommer din elcykel att dra nytta av en årlig genomgång av professionell personal. Detta kan inkludera allt från att justera växlar till att smörja upp eller byta lager som man själv kanske inte ser.

Med tiden kan skruvar och muttrar på din cykel lossna med hjälp av vibrationer från körningen. En regelbunden genomgång för att säkerställa att allt är åtdraget kan förhindra potentiella problem och öka säkerheten.

Din säkerhet

För att säkerställa din säkerhet, speciellt under mörka förhållanden, bör du regelbundet kontrollera att alla lampor fungerar och att reflexer inte är smutsiga eller skadade.

Se till att både styret och sadeln är säkert fästa. En plötslig förskjutning av något av dessa under färd kan vara farligt och orsaka en olycka.

Glad kvinna elcykel

Avslutande tankar

Sammanfattning

Att investera tid i underhåll av din elcykel är inte bara bra för cykelns livslängd utan också för din säkerhet. Genom att följa dessa steg säkerställer du att varje cykeltur blir lika behaglig och säker som möjligt.