Vi förklarar!

Vad är en elcykel?

Skall jag köpa 250W?

Vad är egentligen en Elcykel?

En elcykel, eller elektrisk cykel, är en cykel som är utrustad med en elmotor. Detta tillägg ger extra kraft när du cyklar, vilket gör det lättare att ta sig upp för backar, cykla längre sträckor, och öka din hastighet utan att behöva arbeta hårdare. Elcykeln drivs av ett uppladdningsbart batteri och använder sig av pedalkraft för att driva motorn.

Vem får använda en Elcykel?

Elcyklar kan användas av i princip vem som helst, oavsett ålder eller kondition. De kan vara ett utmärkt alternativ för personer som vill cykla mer men kanske har begränsad fysisk förmåga. De är också populära bland pendlare som vill undvika trafikstockning och kollektivtrafik, och de som vill cykla längre sträckor utan att bli för trötta.

Cykelmotor

En djungel av cyklar

Skillnaden mellan olika Elcyklar

Elcyklar varierar i stor utsträckning baserat på deras motorer och den effekt de kan producera. Inom EU finns det direktiv som reglerar dessa variationer. Enligt dessa direktiv är elcyklar indelade i tre huvudkategorier.

Pedelecs

Pedal Electric Cycle. Dessa elcyklar är utrustade med en motor med effekten upp till 250W. Motorn ger endast assistans när cyklisten pedaltrampar och denna assistans avtar och upphör helt vid 25 km/h. De är klassade som vanliga cyklar enligt EU-direktivet och får därför användas på alla cykelbanor.

Elcyklar med gashandtag räknas inte som vanlig elcykel, även om effekten understigen 250W. Cykeln får heller inte driva utan att personen trampar.

Elcykel pedaler
Natur elcykel

L1e-A

Dessa elcyklarna har en effekt mellan 250W-1.000W och klassas som Moped Klass II, även i gamla termer kallade “30-moppe”. De får likt en vanlig elcykel inte överstiga 25 km/h men får framföras på cykelbana såvida inget annat angivs på plats.

För att framföra denna typ av cykel krävs att föraren fyllt 15 år och innehar ett förarbevis i form av körkort, traktorkort eller AM körkort samt en trafikförsäkring. Cykeln blir inte snabbare, men mycket starkare i uppförsbackar och mer effektiv för tyngre användare.

L1e-B

S-Pedelecs, med sitt fulla namn Speed Pedal Electric Cycle. Dessa elcyklar har en godkänd effekt mellan 1.000W-4.000W och får köras i upp till 45 km/h. De kan ge assistans upp till 45 km/h och kräver att cyklisten både pedaltrampar och håller i ett handtag.

Enligt EU-direktivet klassas de som Moped Klass I och kräver hjälm, registrering, registreringsskylt, försäkring och körkort. Föraren skall ha fyllt 15 år och cykeln får inte framföras på cykelbana.

Mountain bike skogen

Tänk efter innan köp

Sammanfattning

Elcyklar erbjuder ett miljövänligt och hälsosamt transportalternativ som kan anpassas till olika behov och färdighetsnivåer. De kan göra cykling mer tillgängligt och njutbart för ett stort antal människor och kan hjälpa till att minska beroendet av fossila bränslen. Men det är viktigt att vara medveten om de olika reglerna och kraven som gäller för olika typer av elcyklar, så att man inte förköper sig på en cykel som inte kommer till nytta.